Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Bordižanje po Vali

bordizanje-po-vali

Smotra i regata tradicijskih barki na jedra ˝HOMO NA JIDRA˝

Premijerna smotra i regata tradicijskih barki  “Homo na jidra” organizirana je u sklopu europskog projekta ARCA ADRIATICA  čiji je glavni cilj razvoj zajedničkog turističkog proizvoda, utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti, koji istovremeno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu.

ARCA ADRIATICA okuplja 10 partnera iz Italije i Hrvatske uključujući i Općinu Malinska-Dubašnica. Organizatori jedriličarske regate “Homo na jidra”  bili su Turistička zajednica Općine Malinska-Dubašnica i  Općina Malinska-Dubašnica uz pomoć Jedriličarskog klub Malinska, KD Dubašnica i udruge iznajmljivača Mali dub iz Malinske.

Cijela manifestacija krenula je 17.08.2019. u 11:00 sati startom krstaša, odnosno u 12:00 sati startom tradicijskih barki. Ukupno je bilo prijavljenih 35 sudionika u kategoriji krstaša, što Malinsku poslije Fiumanke u Rijeci čini najveću regatu ovakvog tipa na Kvarneru.

Što se tradicijskih barki tiče, bilo je ukupno 12 prijavljenih brodova, redom iz Krka, Lovrana i Mošćeničke Drage, a ovom prilikom Malinska je ugostila obnovljeni loger Nerezinac sa Malog Lošinja, impozantan brod koji je zaista kroz cijeli dan na Malinskarskoj rivi plijenio pozornost svih prolaznika koji su imali prilike i razgledati ga.

U sklopu ove dvodnevne manifestacije svi posjetite imali su priliku razgledati izložbu starih fotografija i razglednica Malinske na trgu,  gdje je održana i  radionica tradicijskih brodograditeljskih vještina na otvorenom u organizaciji gosp. Franka Kraljića, inače vlasnika najstarijeg tradicijskog brodogradilišta na Kvarneru. U velikoj vijećnici općine Malinska Dubašnica kroz dva dana regate bila je izložena izložba maritimne baštine i maketa brodova gosp. Željka Skomeršića iz Krka.

Također, održan je i premijerni Ples pod zvijezdama – smotra tradicijskih barki popraćena svijetlom i glazbom, kao i fešti na rivi uz nastup klape Rišpet i Speen benda prvog dana, te nastup klape Nevera i Tria Bajs drugog dana manifestacije. Cijelu feštu pratila je i bogata gastro ponuda, kao i eko etno sajam.

Vezane objave