Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Tradicionalna kuhinja

Dubašljansku gastronomiju odlikuje jednostavnost i bogatstvo okusa i mirisa.

Hrana je kao svakodnevna potreba usko povezana s mnogim ljudskim djelatnostima. Različite manifestacije u našim turističkim odredištima u kojima hrana, uglavnom tradicijska, ima dominantnu ulogu sve su učestalije i brojnije.

Dubašljansku gastronomiju odlikuje jednostavnost i bogatstvo okusa i mirisa. Svježa riba, škampi i školjke danas su često na stolu u domaćoj kuhinji.

Posebno mjesto na jelovnicima ima mala plava riba, od čega se ističu sardele i inćuni. Brojni su načini njihove pripreme, najčešće u kombinaciji s mirisnim začinskim biljem ovoga kraja; lovorom, ružmarinom,majčinom dušicom i vrijeskom.

Dubašljanska kuhinja je izvorna mediteranska kuhinja, gdje se kuhaju vrhunske delicije uz pomoć svega što nam je priroda podarila, a mašta dozvolila.

Okuse jeseni obilježavaju lignje. Svježe, tek ulovljene jadranske lignje, baš kao i prvoklasna riba prava su poslastica, a ključ široke popularnosti ove morske namirnice leži u njenom blagom mirisu i slatkastom mesu.

Najvažniji sastojak svakog recepta, domaće je maslinovo ulje.

 

ŠURLICE

Osim ribe, mesa ili začina domaći se obroci nadopunjuju jelima od domaćeg tijesta. To su šurlice, tjestenina koja se ručno radi na iglu. Šurlice su stigle s Kvarnera, a sve ukazuje na to da su omiljeno bodulsko jelo. Na otoku Krku svako mjesto ima svoj način pripreme; u kombinaciji sa krčkom janjetinom ili plodovima mora, svježim ili sušenim namirnicama. U proljeće se šurlice tradicionalno pripremaju s divljim, friško ubranim šparogama i ribanim mladim ovčjim sirom.

 

OVČJI SIR

Krčki sir, autohtoni otočki sir, radi se po staroj obiteljskoj recepturi, ali sa suvremenom opremom. Tradicionalan ovčji sir danas se obogaćuje aromama začinskog bilja. Obično se poslužuje uz krčki pršut. Uz ovčji sir poznata je i ovčja skuta, sezonski proizvod koji nastaje u vrijeme mužnje, a može se nabaviti samo od travnja do kolovoza.

Dubašljanski OPG-ovi nude za prodaju i kozje mlijeko visoke kakvoće.

 

KRČKA JANJETINA

Krčka janjetina poznati je specijalitet,  zasigurno pripada skupini najukusnijih vrsta mesa, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Gotovo da nema kuhara i sladokusca koji nije opčinjen tim specifičnim okusom i mirisom.

Poseban je specijalitet sušena janjetina – kaštradina, koja se čuva za zimske maneštre ili broskvu (raštiku).

 

SLASTICE

Od domaćih slastica poznat je presnac, kolač sa svježim ovčjim sirom, kroštule, frite i jednostavne pogače, dok za vrijeme mesopusta ( maškare u veljači ) neizostavni su domaći ravioli.