Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Dubašljanski folklor

Dubašljanska narodna nošnja uvijek će privući pozornost.

Dubašljanska narodna nošnja  uvijek će privući pozornost. Taj mediteranski tip narodnog ruha prepoznatljiv je po muškim  crnim ili bijelim hlačama, bragešama, s visećim nabranim turom i nogavicama do pola lista. Na muškoj je glavi pletena modra ili crna kapa ili klobuk. Obavezna je košulja na grišpu i prsluk, koret. Ženske košulje ukrašene su čipkom i to od 16. stoljeća. Dubašljanke su nosile tri podsuknje koje se u tancu vide ispod suknje, pogotovo njihov lijepi čipkasti rub. Najuža podsuknja ima najbogatije ukrase, srednja malo manje bogate, a najšira se najmanje ukrašava. Gornje žensko ruho ima nekoliko inačica, črna nošnja od bedene i črljena štanpanica. Nabori, pjete, na ženskoj nošnji, pa raznobojni facoli, kurdelice i crvene pletene čarape, kalcete, upotpunjavali su posebno lijepu živopisnu  žensku nošnju.

Sastavnice dubašljanskog folklora  su: narodno pjevanje – kanat, svirka na pučkom glazbalu – sopelama i  pučki ples – tanac. Pučko se pjevanje i svirka sopela izvodi u jedinstvenom tijesnom intervalu ( ljestvici, koju je 1925. odgonetnuo Ivan Matetić Ronjgov ). Ovakav glazbeni idiom ne možemo naći u nijednoj europskoj glazbi pa ju je UNESCO uvrstio na prestižnu  listu Svjetske nematerijalne baštine. Narodni ples Dubašnice – tanac – ima četiri stavka: korak, tanac na halop, prebir i tanac na versi. Cijeli tanac vode sopci svirkom sopela s posebnom melodijom za svaki tanac.

Od 1995. djeluje Kulturno-umjetnička udruga Dubašnica – Malinska. Svake godine, početkom lipnja na Krčkom festivalu folklora okupljaju se sve otočke udruge. Prava je to revija narodnih nošnja, kanta i tanca s više od 600 sudionika. Krčki festival, najstariji takav festival u Republici Hrvatskoj (1935. ),  svake je godine u drugom mjestu na otoku.

Dubašljanski folklor nastupa više puta u sezoni za turiste, i uvijek je neizostavan sadržaj  svjetovnih i duhovnih slavlja, te je pravi hodajući etnografski muzej.