Sensa – dani sira

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća.

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća. To je dan natjecanja u trčanju dubašljanskih pastira ili u narodu jednostavno rečeno: ”Teć za sir”, a proistekao je iz orijentiranosti nekoć većeg dijela stanovništva Dubašnice na stočarstvo. Sensa (od lat. Ascensio, ulazak) je pučki naziv za blagdan Uzašašća Gospodnjega (lat. Ascensio Domini) ili Spasovo.

Sensa se kao blagdan slavi odnosno kao narodni običaj održava četrdesetog dana poslije Uskrsa. To je svetkovina – kao i Uskrs nestalnog datuma – koja označuje spomen Kristova uzašašća na nebo četrdesetog dana poslije uskrsnuća. U dubašljanskoj župnoj crkvi u Bogovićima tijekom mise na oltar se prinosi sir, a taj čin popraćen je zvukom sopela. Prema starom stoljetnom dubašljanskom pastirskom običaju okuplja se narod nakon Večernje mise uz cestu pred župnom crkvom bodreći mladiće (u ulozi nekadašnjih pastira)  koji u parovima trče za sir. Broj nije ograničen pa je tako znalo sudjelovati od pet do petnaest i više parova.

Teče (trči)  se dvije trke od župnog zvonika do Pavočićeva gumna što iznosi između 200 do 300 metara, tako da svaki natjecatelj ima prigodu dobiti sir. Kada, nekoć seoski starješina, a danas općinski načelnik, podijeli svakom natjecatelju sir, okupljeni puk mladiće pozdravi pljeskom. Potom se uz sopele pokraj župne crkve zapleše i zapjeva na tradicionalan način. Nazočni se počaste mladim sirom i tradicionalnim kolačima koje ispeku dubašljanske domaćice, te domaćim vinom.

Uz taj običaj vezuju se i Dani sira koji traju cijeli tjedan u tjednu održavanja Sense. Širom ugostiteljskih objekata nude se razne vrste sireva mjesnih obiteljskih gospodarstava i proizvođača, a ponuda se proširuje i na druge autohtone proizvode i rukotvorine. Svake godine ovoj manifestaciji sudjeluju i europske pokrajine iz općina pobratimljenih s općinom Malinska – Dubašnica.