Klima i položaj

U Malinskoj prevladava sredozemni, mediteranski tip klime.

KLIMA

Zbog utjecaja mediteranskog raslinja s bogatom šumom, zemljopisnog položaja, mora i velike količine sunčeve energije, područje Malinske i okolice (Dubašnice) klimatski je vrlo povoljno te predstavlja najugodniju klimu na otoku Krku. Osim što oduševljava turiste iz raznih krajeva Europe i svijeta, ovakva povoljna klima s velikom koncentracijom aerosola pogoduje u liječenju i rehabilitaciji dišnih puteva.

Kupališna sezona započinje u svibnju, a traje skroz do listopada te u tom razdoblju temperatura mora ne pada ispod ugodnih 20 stupnjeva. Prosječna godišnja temperatura je 17,4° C pri čemu je najtopliji mjesec srpanj s prosječnih 25°C, a najhladniji veljača s 15°C.

S prosječno 260 sunčanih dana, 93 kišnih te 64 dana bez vjetra, u Malinskoj prevladava sredozemni, mediteranski tip klime s vrućim i suhim ljetima te blagim i kišovitim zimama.

Najčešće pušu jugo (topao i vlažan vjetar) te bura (najjači i najsuši vjetar). Svježinu i ugodu u toplijem dijelu godine nosi maestral (sjeverozapadnjak) koji puše s kopna prema moru. U ljetnim se mjesecima javljaju kratkotrajne nevere, s pljuskovima i sjevernim vjetrom tramuntanom. Uvala Malinske zaštićena je od vjetrova.

POLOŽAJ

Na sjeverozapadnom dijelu otoka Krka, u širokoj uvali između rtova Čuf i Pelova smjestila se Malinska koja sa svojih dvadeset raštrkanih okolnih sela, čini povijesnu cjelinu imenom Dubašnica. Najvažnije prirodno bogatstvo ovoga kraja upravo je specifična snaga i ljepota mora i dubašljanskih šuma.

Malinska je s mora otvorena prema Kvarnerskom zaljevu i najvećoj hrvatskoj luci Rijeci.

Predivan pogled na zapadnom dijelu Dubašnice otvara se prema Istri i Učki, a obala je relativno niska i vrlo pristupačna. Gotovo u sredini otoka, na rastresitom krškom vapnenačkom tlu zaštićenom od jakih vjetrova, leži kopneni dio Malinske. To je jedan od najpovoljnijih klimatskih položaja na otoku Krku te ga krasi bujna vegetacija.