Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Tradicija i običaji

Mediteranska kultura, kao kultura hrvatskog otoka, uronjena je u obitelj, arhitekturu, glazbu i hranu – njen uzgoj, obradu, pripremu i konzumaciju.

Mediteranska kultura, kao kultura hrvatskog otoka, uronjena je u obitelj, arhitekturu, glazbu i hranu – njen uzgoj, obradu, pripremu i konzumaciju. Kako se lokalno stanovništvo bavilo ribarstvom, uzgojem maslina, vinove loze, smokava te ovčarstvom, tradicija se njegovala te ponosno živi i danas.

DUBAŠLJANSKI FOLKLOR

Dubašljanska narodna nošnja  uvijek će privući pozornost. Taj mediteranski tip narodnog ruha prepoznatljiv je po muškim  crnim ili bijelim hlačama, bragešama, s visećim nabranim turom i nogavicama do pola lista. Na muškoj je glavi pletena modra ili crna kapa ili klobuk. Obavezna je košulja na grišpu i prsluk, koret. Ženske košulje ukrašene su čipkom i to od 16. stoljeća.

SENSA – DANI SIRA

Sensa je stari narodni običaj koji se njeguje u Dubašnici kroz stoljeća. To je dan natjecanja u trčanju dubašljanskih pastira ili u narodu jednostavno rečeno: ”Teć za sir”, a proistekao je iz orijentiranosti nekoć većeg dijela stanovništva Dubašnice na stočarstvo. Sensa (od lat. Ascensio, ulazak) je pučki naziv za blagdan Uzašašća Gospodnjega (lat. Ascensio Domini) ili Spasovo.