Grad Krk

U prostranom zaljevu jugozapadne obale otoka Krka, nalazi se grad Krk.

U prostranom zaljevu jugozapadne obale otoka Krka, nalazi se grad Krk, glavno naselje na otoku, ujedno i jedno od jedno od najstarijijih naselja u Hrvatskoj. Neki smatraju da je Homer u svom epu spomenuo Krk kada govori o nekom Kouretu.

Na kamenoj ploči iz 4.stoljeća koja se nalazi na ulazu u Frankopanski kaštel  uklesano je: splendidissima civitas Curictarum, što u prijevodu znači  presjajni grad Krčana. Rimljani  su Krk imenovali  Vecla, što znači Stari grad. Tijekom cijele svoje povijesti, Krk je očuvao ulogu otočnog središta. Oko stare gradske jezgre sa svih strana nastaju nove ulice,kuće, parkirališta koja se nastoje uklopiti u okoliš. Tisućljetni život u staroj jezgri  čuvale su gradske zidine, treće po veličini u Hrvatskoj (nakon Stona i Dobrovnika ).

Četvera gradska vrata bila su raspoređena prema četiri strane svijeta,a smjer kretanja bio je određen ulicama cardo – sjever,jug – i decumanus – istog, zapad. Krčka katedrala je najznačajniji arhitektonski i umjetnički spomenik u Krku, više od 15 stoljeća na istom je mjestu. Sa sačuvanim ranijim građevinama, to je kompleks katedrale i crkve sv. Kvirina, prislonjenom uz nju, a cijelom vizurom grada dominira zvonik s anđelom na vrhu. Na relativno malom prostoru grada Krka, sagrađeno je čak šest samostana,četiri su pripadala redovnicima, a dva redovnicama. Ostala su samo dva; samostan franjevaca trećoredaca i samostan benediktinki.

Izvan gradske jezgre danas djeluje novi samostan karmelićana. Glavni gradski trg Velu placu,  iz rimskih vremena,  krasi šesterostrani grlić cisterne iz 1558. godine koju je mletački providur poklonio gradu Krku.Uz moćni Frankopanski kaštel na trgu Kamplin, na Malom trgu nalazi se klesana kamena kuća krčkih knezova Frankopana.

Kulturno povijesna baština grada Krka vrlo je bogata. Među najznačajnijima su  podni  rimski mozaik koji prikazuje Tritona, boga mora iz  1. stoljeća ( Ribarska ulica ),rimske kamene ploče, dijelovi  Venerina hrama, Krčki natpis iz 11. stoljeća , glagoljička baština i Staroslavenska tiskara , Algarottijeva zbirka glazbala prenesena iz Beča s violom Simon iz 1563. godine i drugi. Nekad je pomorstvo imalo veliko značenje, danas su u luci ribarski i turistički brodovi.

Krčki bragoci ( tradicionalna plovila) danas se mogu vidjeti u malom maketarskom studiju Željka Skomeršića u staroj gradskoj jezgri. Krk pruža koncertne, likovne i kazališne doživljaje tijekom sezone s poznatim hrvatskim i stranim  umjetnicima, boravak u vrhunskim kampovima i hotelima s prekrasnim plažama.  Spoj kulture i  bogate povijesti drevnog Krka s blagodatima suvremenih pogodnosti odmora, opravdano čini grad središtem ovog otoka.