Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Omišalj i Njivice

Omišalj nas zove na svoje kamene zavojite uličice koje su smještene na podlozi pretpovijesne gradine.

Omišalj

Omišalj, prvi kaštel  na koji nailazimo prelaskom Krčkog mosta  na otok, zove nas na svoje kamene zavojite uličice  koje su smještene na podlozi pretpovijesne gradine. Smatra se da je Omišalj  dobio ime od latinskog naziva  Ad  Musculum , mjesto kod školjaka, odnosno naselje uz obalu.U uvali Sepen , ispod Omišlja bio je  cvatući antički grad za potrebe veterena  rimskih legija, Fulfinum. Na periferiji  antičkog grada, nastao je u V. stoljeću  impozantan ranokršćanski kompleks ( Mirine) gdje su benediktinci osnovali  opatiju sv. Nikole.Dobro očuvan i obnovljen lokalitet Mirina, danas služi za održavanje koncerata i drugih kulturnih priredaba.

Romanička župna crkva  s prijelaza 12. u 13. Stoljeće,  prepuna je srednjovjekovnih, renesansnih i  baroknih umjetnina. Uvijek se mora istaknuti  da je u malom Omišlju sačuvano više reljefa nego u nekim  većim mediteranskim sredinama. Omišaljski  Lapidarij, zbirka je  kamenih spomenika u kojem se nalazi Fulfinski natpis iz prvog stoljeća poslije Krista. Frankopani su itekako ostavili svoj trag. Ogradili su Omišalj obrambenim  zidinama, Ivan VII. i sin mu Nikola dali su izgraditi obrambenu kulu ili kaštel 1476. Danas je ostao samo naziv  pri kaštelu, Prikešte. Vrijeme Frankopana  značajno je za afirmaciju glagolice – starog hrvatskog pisma, i  staroslavenskog  bogoslužja, tradicije koja u Omišlju živi do danas.

 

Njivice

Malo su ribarsko mjesto između Omišlja i Malinske, u pitomoj uvali gdje su brojne šetnice i šljunčane plaže. U počast ribarenju, podignuta je skulptura Ribara koju je napravio hrvatski kipar Zlatko Čular. Njivice se spominju prvi put 1474. godine u Darovnici Ivana Frankopana. Spomen već postojeće crkve sv. Marije ukazuje na to da je  ona i okolno naselje sagrađeno ranije. U crkvi se može vidjeti   kao potvrda takvome  mišljenju,  monolitni kamen s predromaničkim plutejem iz  XI. st. Danas su Njivice, pune sunca i mediteranskog bilja jedno od privlačnijih mjesta za odmor posjetitelja svih naraštaja.