Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Muzeji i galerije

Galerija sv. Nikole, arheološka zbirka Cickini i muzej samostana sv. Marije Magdalene.

Galerija sv. Nikole

Galerija sv. Nikole na obali u Malinskoj u razdoblju od svibnja do listopada izlaže raznolika umjetnička djela hrvatskih renomiranih umjetnika. Tijekom godine otvara svoja vrata i dječjim radovima, amaterima te mladim neafirmiranim umjetnicima.

Galerija sv. Nikole je od 2000. godine do danas na popisu priznatih galerija u Republici Hrvatskoj.

 

autor fotografije: Ivica Brusić – Brujo

Arheološki lokalitet Cickini

Nedaleko od centra Malinske, nalazi se stalni postav arheološke zbirke Cickini u Sv. Vidu-Miholjice, vrijedna zbirka otkrivenih ulomaka kamenog liturgijskog namještaja, te arhitektonske dekorirane skulpture. S istoimenog ranokršćanskog lokaliteta su i dijelovi kamene pregrade, kapiteli i ploče, motivi različitih oblika križeva i prozorskih bifora. Nalazište Crkvenog kompleksa nalazi u šumi Cickini, prema procjenama stručnjaka datira iz razdoblja između 5. i 7. stoljeća. Šuma se nalazi na svega petnaestak minuta pješice od Arheološke zbirke, koja je smještena u nekadašnjoj mjesnoj pekarnici – peknjici.

 

Samostan Sv. Marije Magdalene u Portu

U sklopu franjevačkog  samostana sv. Marije Magdalene nalazi se samostanski muzej u kojem se čuva zbirka crkvenih umjetnina i arheoloških izložaka iz šire okolice.

U samostanskoj knjižnici se mogu vidjeti glagoljski rukopisi iz 17. i 18. stoljeća, koji se uglavnom tiču svakodnevnog života redovnika. Samostanu pripada i 76 glagoljskih rukopisa: matica, kapitulskih knjiga, knjiga primitaka i izdataka, notarskih knjiga, listova misala i brevijara te zbornika. Samostanski toš (mlin) iz 1846. za preradu maslina koji je potpuno sačuvan. Nekada su ga koristili stanovnici Porta i okolnih sela. Na zidovima toša, ratarski su alati iz kraja 19. stoljeća, a u muzeju se nalazi i drveni čamac – ladva, izdubljen iz velikog komada drveta, te jedan od tri preostala sačuvana primjerka, a u sklopu muzeja nalazi se bogata etnografska zbirka.

Glagoljski lapidarij rad Dubašljana Branka Fučića, smješten je u otvorenom predvorju te su na zidove pričvršćeni odljevi najvažnijih i najpoznatijih glagoljskih epigrafskih spomenika Hrvatske, od Krčkog natpisa, Bašćanske ploče i drugih, ukupno njih 14.