Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Bašćanska ploča

Najznamenitiji spomenik rane hrvatske pismenosti.

Bašćanska ploča od izuzetne je povijesne važnosti za cijeli hrvatski narod jer se radi o najstarijem hrvatskom spomeniku na glagoljici koji potječe iz 11. stoljeća, gotovo četiri stoljeća prije otkrića Amerike.

Potražite crkvu sv. Lucije u Jurandvoru kraj Baške u kojoj se danas čuva njena replika. Prvotno lijevi plutej iz 1100. godine, 194×93 cm, debljine 8 cm, težina oko 800 kg. Tekst je pisan u 13 redaka. Ploča je već davno raspuknuta na tri nejednaka dijela. Njena važnost je u tome što predstavlja najraniji poznati spomenik koji spominje ime hrvatskog kralja i to na hrvatskom jeziku. Pisana je visokim stilom  tadašnjih isprava. To je  pravni tekst kojim Zvonimir daruje neku ledinu benediktincima. Ploča je sretno stigla u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu 1934. godine  gdje je temeljito restaurirana tako da su otklonjene naslage soli. Čuva se u zgradi HAZU, i svaki je posjetitelj može  razgledati.

Uz crkvicu sv. Lucije nalazi se samostan benediktinaca koji je danas pretvoren u muzej te manji turistički centar.

Posjet Baški, njenoj poznatoj Veloj plaži i okolišu općenito, posebno je iskustvo. Gotovo svakodnevni  vjetar njiše bogate krošnje bjelogorice, koja raste do samog mora. Nekad malo ribarsko i poljoprivredno mjesto, Baška je danas poznato turističko odredište s kilometarskom plažom, morskim aktivnostima za djecu i nizom ugostiteljskih objekata koji pružaju savršen obitelj za cijelu obitelj.