Obala 46, 51511 Malinska, Hrvatska

Obračun paušalne turističke članarine za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu

Hrvatska Turistička Zajednica objavila je novi pravilnik o obračunu paušalne turističke članarine za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu koji j vidljiv u sustavu E visitor svim korisnicima.

 

Ovime vas putem obavještavamo kako je od ponedjeljka 3. kolovoza 2020. unutar sustava eVisitor vidljiv obračun turističke članarine za 2020. za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, sve u skladu s odredbama novog Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 52/19), Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 14/20)  i Dopunama navedenog pravilnika (NN 88/20).

 

Podsjećamo kako je od 1. siječnja  2020. na snazi novi model obračuna turističke članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

 

Maksimalni broj kreveta/smještajnih jedinica se određuje na način da se analizira svaki dan tijekom cijele 2019. godine te se za obračun uzima onaj dan kada je iznajmljivač imao najveći broj aktivnih kreveta/smještajnih jedinica.

 

Primjer 1. Ako je iznajmljivač na početku godine imao 8 kreveta, a npr. u lipnju odjavio 2 kreveta, maksimalni broj kreveta u 2019. godini je 8 te će se prema tome obračunati turistička članarina. Maksimalni broj kreveta se promatra prema pojedinom iznajmljivaču (prema OIBu) te prema području grad/općine odnosno prema turističkoj zajednici.

Primjer 2. Ako iznajmljivač ima 2 apartmana (svaki po 4 kreveta) na dvije različite adrese, ali obje adrese su na području iste turističke zajednice, maksimalni broj kreveta je 8 te se članarina uplaćuje na jedan IBAN.

Primjer 3. Ako iznajmljivač ima 2 apartmana (svaki po 4 kreveta) na dvije različite adrese koje su ujedno u 2 različite turističke zajednice, maksimalni broj kreveta je 2 puta po 4 kreveta. Shodno tome članarina se uplaćuje na 2 zasebna računa za svaku pojedinu turističku zajednicu.

 

Isto tako napominjemo kako je obračun vidljiv samo obveznicima, a ne i turističkim zajednicama. Shodno navedenom u prilogu dostavljamo prikaz obavijesti vezano za predmetni obračun koji je vidljiv obveznicima plaćanja istog.

 

UPUTE ZA E VISITOR

  1. Nakon što ste se ulogirali u sustav E visitor na početnoj stranici pod oznakom “Obavijesti TZ”
  2.  Pod oznakom “Obavijesti TZ” vidljivi su podaci za uplatu i iznos turističke članarine s dospijećem plaćanja u tri rate. Podatke je potrebno prepisati na uplatnicu ili platiti putem internet bankarstva.

Sukladno 11. članku, stavku 3. Zakona o turističkoj članarini godišnji paušalni iznos članarine za pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu može se platiti:

  • jednokratno do 31. srpnja tekuće godineili u tri jednaka obroka, s time da prvi obrok dospijeva:
  • 31. srpnja,
  • drugi 31. kolovoza
  • a treći 30. rujna tekuće godine.

 

 

Ispunjeni obrazac TZ 2 i kopije uplata dostaviti u nadležnu Poreznu upravu najkasnije do 15 siječnja tekuće godine za proteklu godinu.

 


08/08/2020

Vezane objave